12 sati za smanjivanje kongestije oralna: koristi, nuspojave, interakcije, slike, upozorenja i doziranje

Generički naziv (S): pseudoefedrin HCL

Pseudoefedrin se koristi za privremeno olakšanje od začepljen nos i sinusna bol / pritisak uzrokovan infekcijom (kao što su prehlada, gripa) ili drugih bolesti disanja (kao što je peludna groznica, alergije, bronhitis). Pseudoefedrin je dekongestivi (sympathomimetic). Djeluje tako da sužava krvne žile kako bi se smanjila oteklina i zagušenja.

Ako ste self-liječenje s ovim lijekovima, važno je da pažljivo pročitate upute u pakiranju proizvođača, tako da znate kada da se konzultirati svog liječnika ili ljekarnika. (Vidi također Mjere opreza sekciji.)

Kašalj -i-hladno proizvodi nisu prikazani biti siguran i učinkovit u djece mlađe od 6 godina. Dugo-djelujući tablete / kapsule se ne preporučuje za primjenu u djece mlađe od 12 godina. Ne koristite ovu pseudoefedrinsku proizvod u djece mlađe od 12 godina, osim ako izričito usmjerena od strane liječnika. Pitajte svog liječnika ili ljekarnika za više detalja o korištenju proizvoda sigurno.

Ovi proizvodi ne liječe ili skratiti trajanje prehlade i može uzrokovati ozbiljne nuspojave. Kako bi se smanjio rizik za ozbiljne nuspojave, pažljivo slijedite sve upute za doziranje. Nemojte koristiti ovaj proizvod kako bi dijete spava. Ne daj drugi kašalj -I-hladno lijekove koji bi mogli sadržavati iste ili slične sastojke (vidjeti također dio interakcije lijekova). Pitajte liječnika ili ljekarnika o drugim načinima za ublažavanje kašlja i prehlade simptome (kao što je pijenje dovoljno tekućine, koristite ovlaživač ili slane kapi za nos / aerosol).

Drugih koristi: Ovo poglavlje sadrži upotrebe ovog lijeka koje nisu navedene u odobrenom stručnog označavanju lijeka, ali da mogu biti propisane od strane vašeg zdravstvenog radnika. Koristite ovaj lijek za stanje koje je navedena u ovom odjeljku samo ako je tako propisano od strane zdravstvenog radnika.

Vaš liječnik može uputiti da koristite pseudoefedrin smanjiti bol i oticanje u uho ili kako bi se “otvoriti” uho kanal, kada je došlo do promjene tlaka zraka (kao što je tijekom zračnog prijevoza, podvodno ronjenje). Slijedite liječničke upute pažljivo.

Ako uzimate over-the-counter proizvod za samo-liječiti, pročitajte sve upute na pakiranju proizvoda prije uzimanja ovog lijeka. Ako imate bilo kakvih pitanja, obratite se svom liječniku ili ljekarniku. Ako je liječnik propisao ovaj lijek, uzmite ga prema uputama.

Uzmi ovaj lijek na usta sa ili bez hrane, obično svakih 12 ili 24 sata, ovisno o proizvodu ili po uputama svog liječnika ili ambalaži proizvoda. Nemojte uzeti više od 240 miligrama na dan. Doziranje se temelji na vašoj dobi, zdravstvenom stanju i odgovoru na liječenje. Ne povećati dozu ili se ovaj lijek češće od usmjerena. Nemojte uzeti više od tog lijeka od preporučene za svoju dob.

Ako koristite suspenzija (tekućina), protresti bočicu i prije svake doze. Koristite uređaj za lijekove za mjerenje ili žlicom pažljivo izmjeriti dozu. Ne koristite u kućanstvu žlicu jer vi svibanj ne dobiti ispravnu dozu.

Uzmi kapsula ili tableta s čašom vode. Progutati kapsule cjelinu. Nemojte lomiti ili žvakati kapsule ili tablete. Na taj način može otpustiti sve lijeka odjednom, što povećava rizik od nuspojava. Također, ne dijele tablete, osim ako oni imaju rezultat liniju i Vaš liječnik ili ljekarnik ne kaže da to učinite. Progutajte cijelu ili podijeliti tabletu bez drobljenja ili žvakati.

Postoje mnoge marke i oblici pseudoefedrin raspolaganju. Pažljivo pročitajte upute za doziranje za svaki proizvod, jer je iznos pseudoefedrin mogu biti različiti između proizvoda. Nemojte uzeti više pseudoefedrin nego što je preporučeno.

Kofein može povećati nuspojave ovim lijekovima. Izbjegavajte pijenje velike količine napitaka koji sadrže kofein (kava, čaj, Colas), jede velike količine čokolade, ili uzimanje neprepisan proizvode koji sadrže kofein.

Ako se simptomi ne poboljšaju nakon 7 dana, ako se pogoršaju ili se vratiti, ako se razviju povišenu temperaturu, osip, ili trajne glavobolje, ili ako mislite da ste svibanj imati ozbiljan medicinski problem, odmah potražite liječničku pomoć.

Mučnina, povraćanje, poteškoće sa spavanjem, mogu se javiti vrtoglavica, glavobolja ili nervoza. Ako bilo koji od ovih učinaka ustrajati ili pogoršati, obavijestite svog liječnika ili ljekarnika odmah. Prestanite uzimati ovaj lijek i obavijestite svog liječnika odmah ako imate vrtoglavicu, nervozu, ili problema sa spavanjem.

Za neke proizvode, prazan tableta školjka može se pojaviti u stolici. Ovaj efekt je bezopasna, jer tijelo je već apsorbira lijekove.

Ako je liječnik usmjerena vas da koristite ove lijekove, ne zaboravite da je on ili ona je ocijenila da je korist za vas je veći od rizika od nuspojava. Mnogi ljudi koji koriste ovaj lijek ne imati ozbiljne nuspojave.

Prestanite uzimati ovaj lijek i obavijestite svog liječnika odmah ako bilo koji od tih rijetkih ali vrlo ozbiljne nuspojave se javljaju: brzo / nepravilan / lupanje srca, mentalne / promjene raspoloženja (kao što su anksioznost, zbunjenost, nemir), drhtanje (tremor), uporni želudac / bol u trbuhu, otežano mokrenje.

Vrlo ozbiljna alergijska reakcija na ovaj lijek je malo vjerojatno, ali odmah potražite liječničku pomoć ako se dogodi. Simptomi ozbiljne alergijske reakcije mogu uključivati: osip, svrbež / bubrenja (posebno lice / jezika / grlu), žestoko vrtoglavica, problema s disanjem.

Ovo nije potpun popis mogućih nuspojava. Ako primjetite druge učinke koji nisu gore navedeni, obratite se svom liječniku ili ljekarniku.

U SAD-u –

Nazovite svog liječnika za liječnički savjet o nuspojavama. Možete prijaviti nuspojave FDA na 1-800-FDA-1088 ili www.fda.gov/medwatch~~pobj.

U Kanadi – Nazovite svog liječnika za medicinske savjete o nuspojavama. Možete prijaviti nuspojave Health Canada na 1-866-234-2345.

Prije uzimanja pseudoefedrin, obavijestite svog liječnika ili ljekarnika ako ste alergični na I; ili ako imate bilo kakvih drugih alergija. Također recite svom liječniku ako ste imali negativne reakcije na druge simpatomimetici (kao što su efedrin, fenilefrin). Ovaj proizvod može sadržavati neaktivne sastojke koji mogu izazvati alergijske reakcije ili druge probleme. Razgovarajte sa svojim ljekarnikom za više detalja.

Ako imate bilo koji od sljedećih zdravstvenih problema, obratite se svom liječniku ili ljekarniku prije korištenja ovog proizvoda: dijabetes, određeni uvjet oka (glaukom), srčane probleme (kao što su srčani udar, bolove u prsima, zatajenja srca), brzo / nepravilan rad srca , visokog krvnog tlaka, bolesti bubrega, preaktivan štitnjače (hipertireoza), teškoće s mokrenjem (kao što je, zbog povećane prostate).

Ovaj lijek može učiniti ako se zavrti u glavi. Ne vozite, strojevima, ili napraviti bilo kakvu aktivnost koja zahtijeva budnost dok niste sigurni da možete obavljati takve poslove sigurno. Ograničite alkoholna pića.

Tekući proizvodi mogu sadržavati šećer, alkohol, ili aspartam. Potreban je oprez ako imate dijabetes, ovisnost o alkoholu, bolesti jetre, fenilketonuriju (PKU), ili bilo koje drugo stanje koje zahtijeva ograničavanje / izbjegli ove tvari u prehrani. Pitajte svog liječnika ili ljekarnika o korištenju ovog proizvoda sigurno.

Ako imate ozbiljne suženje jednjaka, želuca ili crijeva, ne bi trebao koristiti 240 miligrama za trajno oslobađanje pseudoefedrin proizvodi su zbog opasnosti od začepljenja.

Prije operacije, obavijestite svog liječnika ili stomatologa o svim proizvodima koje koristite (uključujući lijekove na recept, nonprescription lijekova i biljnih proizvoda).

Starije osobe mogu biti osjetljiviji na učinke ovog lijeka, osobito brzo / nepravilan rad srca, vrtoglavica, problemi pri mokrenju, problema sa spavanjem, ili zbunjenost.

Djeca mogu biti osjetljiviji na učinke ovog lijeka, osobito nemira.

Tijekom trudnoće, ovaj lijek treba koristiti samo kada je jasno potrebno. Razgovarajte o rizicima i koristima sa svojim liječnikom.

Pseudoefedrin prelazi u majčino mlijeko. Razgovarajte o rizicima i koristima sa svojim liječnikom prije dojenja.

Učinci nekih lijekova može promijeniti ako se uzme drugih lijekova ili biljnih proizvoda u isto vrijeme. To može povećati rizik za ozbiljne nuspojave ili može uzrokovati lijekove ne raditi ispravno. Ove interakcije lijekova su moguće, ali ne uvijek dogoditi. Vaš liječnik ili ljekarnik često može spriječiti ili upravljanje odnosima s promjenom kako koristite lijekove ili pomno praćenje.

Da bi se vaš liječnik i ljekarnik vam dati najbolju njegu, obavezno obavijestite svog liječnika i ljekarnika o svim proizvodima koje koristite (uključujući lijekove na recept, nonprescription lijekova i biljnih proizvoda) prije početka liječenja s ovim proizvodom. Dok koristite ovaj proizvod nemojte pokrenuti, zaustaviti ili promijeniti dozu bilo kojim drugim lijekovima koje koristite, bez vašeg liječnika odobrenje.

Neki proizvodi koji mogu komunicirati s ove droge su: stimulansi (kao što su kofein, dekstroamfetamin, metamfetamin, biljnih proizvoda kao što su efedru / Huang), terbutalin.

Uzimanje inhibitora MAO s ovim lijekovima može uzrokovati ozbiljne (možda fatalna) interakcije lijekova. Izbjegavajte uzimanje MAO inhibitore (isocarboxazid, linezolid, metilen plavo, moklobemid, phenelzine, prokarbazin, razagilina, sclcgilin, tranylcypromine) tijekom liječenja ovim lijekovima. Većina MAO inhibitori također ne bi trebao biti uzeti dva tjedna prije početka liječenja s ovim lijekovima. Pitajte svog liječnika kada će početi ili prestati uzimati ovaj lijek.

Pseudoefedrin može smanjiti učinkovitost lijekova krvnog tlaka (kao što su beta-blokatori, blokatori kalcijevih kanala, rezerpina, guanetidin, metildopa).

Provjerite naljepnice na sve svoje lijekove (kao što su alergije ili kašalj-i-hladno proizvoda), jer oni mogu sadržavati slične sastojke (dekongestivi poput fenilefrirle). Pitajte svog ljekarnika o korištenju tih proizvoda sigurno.

Ovaj dokument ne sadrži sve moguće interakcije lijekova. Držite popis svih proizvoda koje koristite. Podijelite ovaj popis sa svojim liječnikom i ljekarnikom kako bi se umanjio rizik od ozbiljnih lijekove problema.

Ako se sumnja na predoziranje, kontaktirajte Centar za trovanja ili hitnu pomoć odmah. Američki stanovnici mogu nazvati njihov lokalni Centar za trovanja na 1-800-222-1222. Kanada stanovnici mogu nazvati pokrajinski Centar za trovanja. Simptomi predoziranja mogu uključivati: lagano / plitko disanje, halucinacije, napadaji.

Ovaj lijek je samo za privremenu upotrebu. Ne koristiti za više od 7 dana bez prethodnog savjetovanja s liječnikom.

Ako propustite dozu, uzmite je čim se sjetite. Ako je u blizini vrijeme sljedeću dozu, preskočite propuštenu dozu i nastaviti Vaš uobičajeni raspored doziranja. Ne dvostruko dozu da nadoknaditi.

Različiti brandovi ove lijekove imaju različite potrebe za pohranu. Provjerite paket proizvoda za upute o tome kako spremiti svoj brand, ili pitati ljekarnika. Držite sve lijekove izvan dohvata djece i kućnih ljubimaca.

Ne ispuštati lijekove u WC ili sipati ih u odvod, osim ako za to uputio. Pravilno odbaciti ovaj proizvod kad je istekla ili više nije potrebna. ili lokalna tvrtka za odlaganje otpada za više detalja o tome kako sigurno odbaciti svoj proizvod.

Listopada 2015. Copyright (c) 2015

Sa ‘s ormariću, možete provjeriti interakcija s lijekovima.