acatuss dm oralnih: koristi, nuspojave, interakcije, slike, upozorenjima & doziranje

Generički naziv (S): guaifenesin / dekstro- HBR

Ova kombinacija lijek se koristi za ublažavanje kašlja uzrokovane prehlada, bronhitisa i drugih bolesti disanje. Guaifenesin pripada klasi lijekova poznatih kao ekspektoransa. Djeluje na stanjivanje i navijanjem sluzi u dišnim putevima, čišćenje zagušenja, i što lakše diše. Dekstrometorfan pripada klasi lijekova poznatih kao kašlja supresori. Ona djeluje na dio mozga (kašalj centra) kako bi se smanjila potrebu za kašalj.

Ako ste self-liječenje s ovim lijekovima, važno je pročitati upute paket pažljivo prije nego što počnete koristiti ovaj proizvod kako bi bili sigurni da je pravo za vas. (Vidi također Mjere opreza sekciji.)

Kašalj -i-hladno proizvodi nisu prikazani biti siguran i učinkovit u djece mlađe od 6 godina. Stoga, nemojte koristiti ovaj proizvod za liječenje simptome prehlade u djece mlađe od 6 godina, osim ako izričito usmjerena od strane liječnika. Neki proizvodi (kao što je dugo-djelujući tablete / kapsule) ne preporučuje za primjenu u djece mlađe od 12 godina. Pitajte svog liječnika ili ljekarnika za više detalja o korištenju proizvoda sigurno.

Ovi proizvodi ne liječe ili skratiti trajanje prehlade i može uzrokovati ozbiljne nuspojave. Kako bi se smanjio rizik za ozbiljne nuspojave, pažljivo slijedite sve upute za doziranje. Nemojte koristiti ovaj proizvod kako bi dijete spava. Ne daj drugi kašalj-i-hladno lijekove koji bi mogli sadržavati iste ili slične sastojke (vidjeti također dio interakcije lijekova). Pitajte liječnika ili ljekarnika o drugim načinima za ublažavanje kašlja i prehlade simptome (kao što je pijenje dovoljno tekućine, koristite ovlaživač ili slane kapi za nos / aerosol).

Uzmi ovaj lijek na usta sa ili bez hrane, prema uputama liječnika. Ako ste self-liječenje, slijedite sve upute na pakiranju proizvoda. Ako niste sigurni u neki od podataka, obratite se svom liječniku ili ljekarniku

Pijte puno tekućine za vrijeme uzimanja ovog lijeka. Tekućine će pomoći razbiti sluz i jasan zagušenja.

Doziranje se temelji na vašoj dobi, zdravstvenom stanju i odgovoru na liječenje. Ne povećati dozu ili se ovaj lijek češće od usmjerena.

Ako koristite tekući oblik ovog lijeka, pažljivo izmjeriti dozu pomoću posebnog uređaja za mjerenje / žlicu. Ne koristite u kućanstvu žlicu jer vi svibanj ne dobiti ispravnu dozu.

Za praškastih paketa, isprazniti cijeli sadržaj paketa na jeziku i progutati. Kako bi se spriječilo gorak okus, ne žvakati. Ako uzimate u obliku kapsule, progutati kapsule cjelinu.

Nepravilno korištenje ove lijekove (zlostavljanje) može dovesti do ozbiljne štete (kao što su oštećenja mozga, oduzimanja, smrt). Ne povećati dozu, uzmite je češće, ili ga koristiti na duže vrijeme nego što je propisano.

Obavijestite svog liječnika ako tvoj kašalj vrati, ili ako je u pratnji groznica, teške upale grla, osip, uporna glavobolja, ili ako se nastavi ili pogorša nakon 7 dana. To mogu biti znakovi ozbiljnih medicinskih problema. Odmah potražite liječničku pomoć ako mislite da ste svibanj imati ozbiljan medicinski problem.

Vrtoglavica, mogu se pojaviti pospanost, mučnina, povraćanje. Ako bilo koji od ovih učinaka ustrajati ili pogoršati, obavijestite svog liječnika ili ljekarnika odmah.

Ako je liječnik usmjerena vas da koristite ove lijekove, ne zaboravite da je on ili ona je ocijenila da je korist za vas je veći od rizika od nuspojava. Mnogi ljudi koji koriste ovaj lijek ne imati ozbiljne nuspojave.

Vrlo ozbiljna alergijska reakcija na ovaj lijek je malo vjerojatno, ali odmah potražite liječničku pomoć ako se dogodi. Simptomi ozbiljne alergijske reakcije mogu uključivati: osip, svrbež / bubrenja (posebno lice / jezika / grlu), žestoko vrtoglavica, problema s disanjem.

Ovo nije potpun popis mogućih nuspojava. Ako primjetite druge učinke koji nisu gore navedeni, obratite se svom liječniku ili ljekarniku.

U SAD-u –

Nazovite svog liječnika za liječnički savjet o nuspojavama. Možete prijaviti nuspojave FDA na 1-800-FDA-1088 ili www.fda.gov/medwatch~~pobj.

U Kanadi – Nazovite svog liječnika za medicinske savjete o nuspojavama. Možete prijaviti nuspojave Health Canada na 1-866-234-2345.

Prije uzimanja ovog lijeka, obavijestite svog liječnika ili ljekarnika ako ste alergični na guaifenezin ili dextromethorpha; ili ako imate bilo kakvih drugih alergija. Ovaj proizvod može sadržavati neaktivne sastojke koji mogu izazvati alergijske reakcije ili druge probleme. Razgovarajte sa svojim ljekarnikom za više detalja.

Prije korištenja ovog lijeka, obavijestite svog liječnika ili ljekarnika svoju povijest bolesti, naročito: udišući probleme (kao što su emfizem, kronični bronhitis, astmu, kašalj pušača), kašalj s krvi ili velikim količinama sluzi, problema s jetrom.

Ovaj lijek može učiniti vrtoglavicu ili pospanost. Ne vozite, strojevima, ili napraviti bilo kakvu aktivnost koja zahtijeva budnost dok niste sigurni da možete obavljati takve poslove sigurno. Ograničite alkoholna pića.

Tekući oblici ovog proizvoda može sadržavati šećer i / ili alkohola. Potreban je oprez ako imate dijabetes, bolesti jetre, ili bilo koji drugi uvjet koji zahtijeva ograničavanje / izbjegli ove tvari u prehrani. Pitajte svog liječnika ili ljekarnika o korištenju ovog proizvoda sigurno.

Tekući oblici i paketić praška za ove lijekove mogu sadržavati aspartam. Ako imate fenilketonuriju (PKU) ili bilo koji drugi uvjet koji zahtijeva od vas da ograničite unos aspartama (ili fenilalanin), konzultirajte svog liječnika ili ljekarnika o korištenju ovog lijeka na siguran način.

Prije operacije, obavijestite svog liječnika ili stomatologa o svim proizvodima koje koristite (uključujući lijekove na recept, nonprescription lijekova i biljnih proizvoda).

Tijekom trudnoće, ovaj lijek treba koristiti samo kada je jasno potrebno. Razgovarajte o rizicima i koristima sa svojim liječnikom.

Nije poznato je li guaifenesin ili dekstrometorfan prelazi u majčino mlijeko. Razgovarajte o rizicima i koristima sa svojim liječnikom prije nego -feeding dojke.

interakcije s drugim lijekovima može mijenjati kako se lijekovi rade ili povećati rizik od ozbiljnih nuspojava. Ovaj dokument ne sadrži sve moguće interakcije lijekova. Držite popis svih proizvoda koje koristite (uključujući i recept / nonprescription lijekova i biljnih proizvoda) i podijeliti ga sa svojim liječnikom i ljekarnikom. Ne mogu pokrenuti, zaustaviti ili promijeniti dozu svih lijekova, bez vašeg liječnika odobrenje.

Uzimanje određenih inhibitore MAO s ovim lijekovima može uzrokovati ozbiljne (možda fatalna) interakcije lijekova. Izbjegavajte uzimanje isocarboxazid, metilen plavo, moklobemid, fenelzin, prokarbazin, razagilina, selegilin, ili tranylcypromine tijekom liječenja ovim lijekovima. Većina MAO inhibitori također ne bi trebao biti uzeti dva tjedna prije početka liječenja s ovim lijekovima. Pitajte svog liječnika kada će početi ili prestati uzimati ovaj lijek.

Guaifenesin i dekstrometorfan su dostupni u oba recept i nonprescription proizvode. Provjerite etikete svim lijekovima kako bi bili sigurni da ne uzimate više od jednog proizvoda koji sadrži guaifenesin ili dekstrometorfana.

Guaifenesin može utjecati na rezultate nekih laboratorijskih testova (kao što su razina urina određenih kiselina). Pobrinite se da laboratorijsko osoblje i svi vaši liječnici znaju da koriste ovaj lijek.

Ako se sumnja na predoziranje, kontaktirajte Centar za trovanja ili hitnu pomoć odmah. Američki stanovnici mogu nazvati njihov lokalni Centar za trovanja na 1-800-222-1222. Kanada stanovnici mogu nazvati pokrajinski Centar za trovanja. Simptomi predoziranja mogu uključivati: ekstremni pospanost, zamagljen vid, zbunjenost, halucinacije, spor / plitko disanje, napadaje.

Ako vaš liječnik propisao ovaj lijek, ne dijele ovaj lijek s drugima.

Držite sve redovne medicinske i laboratorijske preglede.

Ovaj lijek je samo za privremenu upotrebu. Nemojte uzimati ovaj lijek dulje od 7 dana, osim ako vam liječnik ne kaže da to učinite. Obavijestite svog liječnika ako vam se stanje traje duže od 7 dana.

Ako propustite dozu, uzmite je čim se sjetite. Ako je u blizini vrijeme sljedeću dozu, preskočite propuštenu dozu i nastaviti Vaš uobičajeni raspored doziranja. Ne dvostruko dozu da nadoknaditi.

Čuvati na sobnoj temperaturi, daleko od svjetla i vlage. Ne skladištiti u kupaonici. Ne zamrzavati tekuće oblike ovim lijekovima. Različiti brandovi ove lijekove imaju različite potrebe za pohranu. Provjerite paket proizvoda za upute o tome kako spremiti svoj brand, ili pitati ljekarnika. Držite sve lijekove izvan dohvata djece i kućnih ljubimaca.

Ne ispuštati lijekove u WC ili sipati ih u odvod, osim ako za to uputio. Pravilno odbaciti ovaj proizvod kad je istekla ili više nije potrebna. ili lokalna tvrtka za odlaganje otpada.

Listopada 2015. Copyright (c) 2015

Sa ‘s ormariću, možete provjeriti interakcija s lijekovima.