Acetil-L-karnitin: može li se osloboditi ms umor?

Trenutno, ne postoji dovoljno dokaza da znam da li acetil-L-karnitin pomaže poboljšati umor povezan s multiplom sklerozom (MS) ili ne. Više studija je potrebno.

Acetil-L-karnitina je oblik L-karnitina, aminokiselinom koja se nalazi u gotovo svim stanicama tijela. L-karnitin igra ključnu ulogu u proizvodnji energije iz dugolančanih masnih kiselina. Osim toga, povećava aktivnost određenih živčanih stanica u središnji živčani sustav.

Umor je čest simptom kod ljudi s multiplom sklerozom. No, uzrok umora nije dobro razumio.

Kao i za liječenje umora s acetil-L-karnitina, neka istraživanja su pokazala da dodaci mogu olakšati MS-u vezi umora kod osoba s niskim razinama u krvi L-karnitina.

Druga istraživanja su otkrili da acetil-L-karnitin djeluje bolje od nekih lijekova koji se koriste za liječenje umora. Ali dodatne studije su imali neuvjerljive rezultate, pokazuje moguće, ali ne statistički značajno, u korist acetil-L-karnitina u MS-u vezi umora.

Iako je acetil-L-karnitin općenito ima malo ili blage nuspojave, može ometati blooding razrjeđivanje lijekovima i drugim lijekovima. Dakle, ako ste se odlučili isprobati acetil-L-karnitin ili bilo koji drugi dodatak prehrani, budite sigurni da razgovaraju sa svojim liječnikom.

S

posjetite svog liječnika