aciklovir oralni, intravenski

Koristi za aciklovir

Terapijski Klasa: Antivirusni

Farmakološka Klasa: Virusna DNA polimeraze Inhibitor

Kemijski Klasa: gvanozin analoga nukleozida

Aciklovir se koristi za liječenje simptoma vodenih kozica, crvenilo, herpes virusne infekcije genitalija (spolnih organa), koža, mozak i sluznice (usne i usta), i raširenih herpes virusne infekcije u novorođenčadi. Aciklovir se također koristi kako bi spriječili ponavljanje genitalni herpes. Iako aciklovir neće izliječiti herpes, da se pomogne osloboditi boli i nemir i pomaže čireve (ako postoje) brže izliječiti.

Aciklovir se također može koristiti i za druge virusne infekcije kao što je određeno od strane liječnika. Međutim, to ne radi u liječenju određenih virusnih infekcija, kao što je prehlada.

Aciklovir je dostupna samo sa svojim liječnikom recept.

Jednom je lijek odobren za stavljanje na tržište za određenu uporabu, iskustvo može pokazati da je i korisno za druge zdravstvene probleme. Iako nije izričito navedeno u označavanja proizvoda, aciklovir injekcijom se koristi u nekih bolesnika sa sljedećim medicinskim uvjetima

Prije Korištenje aciklovir

Pri odlučivanju da koristite lijekove, rizici od uzimanja lijeka se mora odvagnuti dobro što će učiniti. To je odluka vi i vaš liječnik će učiniti. Za aciklovir, sljedeći treba uzeti u obzir

Obavijestite svog liječnika ako ste ikada imali bilo kakve neobične ili alergijsku reakciju na aciklovir ili bilo kojim drugim lijekovima. Isto tako obavijestite svog zdravstvenog radnika ako imate bilo koje druge vrste alergija, kao što je na hranu, boje, konzervansi, ili životinja. Za bezreceptnih proizvoda, pažljivo pročitajte etiketu ili uputstvo sastojaka.

Ograničen broj studija su učinili pomoću oralnog aciklovir u djece, i nije izazvao različite učinke ili problema u djece nego u odraslih.

Uznemirenost, zbunjenost, vrtoglavica i pospanost može biti osobito vjerojatno da će se pojaviti u starijih bolesnika koji su obično osjetljivija nego kod mlađih odraslih osoba do učinaka na središnji živčani sustav aciklovir.

Istraživanja kod žena ukazuju na to da je ovaj lijek predstavlja minimalan rizik za dijete ako se koristi tijekom dojenja.

Iako određeni lijekovi ne smiju se koristiti zajedno na sve, u drugim slučajevima dvije različite lijekovi mogu se koristiti zajedno, čak i ako se interakcija može dogoditi. U tim slučajevima, vaš liječnik svibanj želite promijeniti dozu ili mogu biti potrebne druge mjere opreza. Kada uzimanje aciklovir, posebno je važno da svom liječniku znati ako uzimate bilo koji od lijekova navedenih u nastavku. Slijedeće interakcije su odabrani na temelju njihovog potencijalnog značaja i nisu nužno all-inclusive.

Koristeći aciklovir s bilo kojom od sljedećih lijekova obično se ne preporuča, ali može biti potrebno u nekim slučajevima. Ako su oba lijekove propisane zajedno, vaš liječnik može promijeniti dozu ili koliko često koristite jednu ili obje od lijekova.

Korištenje aciklovir s bilo kojom od sljedećih lijekova može uzrokovati povećani rizik od određenih nuspojava, ali s obje droge može biti najbolji tretman za vas. Ako su oba lijekove propisane zajedno, vaš liječnik može promijeniti dozu ili koliko često koristite jednu ili obje od lijekova.

Određeni lijekovi ne smiju se koristiti na ili oko vremena jesti hranu ili jesti određene vrste hrane, jer može doći do interakcije. Korištenje alkohola ili duhana s određenim lijekovima može uzrokovati interakcije da se dogodi. Porazgovarajte sa svojim liječnikom, korištenje lijeka s hranom, alkohola ili duhana.

Prisutnost drugih medicinskih problema mogu utjecati na korištenje aciklovir. Provjerite jeste li reći svom liječniku ako imate bilo kakve druge zdravstvene probleme, osobito

Pacijent informacije o liječenju herpes, vodene kozice ili crvenilo je dostupan s aciklovirom. Pročitajte ga pažljivo prije uporabe aciklovir.

Aciklovir je najbolje koristiti što je moguće prije nakon simptoma herpesom ili šindre (na primjer, bol, peckanje, plikovi) početi prikazivati.

Ako uzimate aciklovir za liječenje vodenih kozica, najbolje je početi uzimati aciklovir što je prije moguće nakon što je prvi znak Osip malih boginja, obično u roku od jednog dana.

Aciklovir kapsule, tablete i oralna suspenzija se može uzeti uz obrok ili na prazan želudac.

Aciklovir je najbolje uzeti s punom čašom (8 unci) vode.

Ako koristite aciklovir oralnu suspenziju, koristite posebno označena mjernu žlicu ili drugi uređaj za mjerenje svake doze točno. Prosječno kućanstvo žličica ne može održati odgovarajuću količinu tekućine.

Da bi se razjasniti svoje herpes infekcije, vodene kozice, ili šindre, uzimati aciklovir za puno radno vrijeme liječenja, čak i ako se simptomi počnu jasno da se nakon nekoliko dana. Ne propustite niti doze. Međutim, ne koristite aciklovir češće ili na duže vrijeme nego što vaš liječnik odredio.

Ako uzimate aciklovira kapsule, tablete, ili oralne suspenzije, trebali piti puno vode kako bi izbjegli postaje dehidriran.

Pravilna uporaba aciklovir

Doza aciklovira biti različit za različite pacijente. Slijedite liječničke naloge ili upute na etiketi. Sljedeće informacije uključuje samo prosječne doze aciklovir. Ako vaš doza je različita, nemojte ga mijenjati, osim ako vam liječnik ne kaže da to učinite.

Količina lijeka koji se uzme ovisi o snazi ​​i medicine. Isto tako, broj doza uzmete svaki dan, vrijeme dopušteno između doza i duljina vremena uzmete lijek ovise o medicinski problem za koji koristite lijek.

Ako propustite dozu aciklovir, uzmi ga što je prije moguće. Međutim, ako je uskoro vrijeme za sljedeću dozu, preskočite propuštenu dozu i vratite se na svoje redovno doziranje raspored. Ne dvostruko dozu.

Spremite lijek u zatvorenom spremniku na sobnoj temperaturi, dalje od izvora topline, vlage i svjetla. Čuvati od smrzavanja.

Čuvati izvan dohvata djece.

Nemojte držati zastarjeli lijek ili lijek više nije potreban.

Ako se simptomi ne poboljšaju u roku od nekoliko dana, ili ako se pogoršaju, provjerite sa svojim liječnikom.

Područjima pogođenim herpes, vodene kozice, ili šindre treba biti čist i suh što je više moguće. Također, nosite komotnu odjeću kako bi izbjegli iritantan čireve (mjehurići).

Mjere opreza tijekom korištenja aciklovir

Važno je zapamtiti da aciklovir ne će vas čuvati od širenja herpesa drugima.

Herpes infekcija spolovila može biti uhvaćen od ili širiti s partnerom za vrijeme bilo koje seksualne aktivnosti. Iako vam svibanj dobiti herpes, ako vaš partner nema simptoma, infekcija je više vjerojatno da će se širiti ako su prisutni čireve. To vrijedi sve dok rane potpuno ozdravi i kraste su otpale. Dakle, to je najbolje da se izbjegne bilo seksualne aktivnosti, ako vi ili vaš seksualni partner ima bilo kakve simptome herpesa. Korištenje lateks kondoma ( “gumenog”) može spriječiti širenje herpes. Međutim, spermicidna (sperma-ubijanja) žele ili dijafragma vjerojatno neće pomoći.

Zajedno sa svojim potrebnih učinaka, lijek može izazvati neke neželjene učinke. Iako nisu svi od tih nuspojava mogu se pojaviti, ako se ne javljaju oni svibanj trebate liječničku pomoć.

Provjerite sa svojim liječnikom ako bilo koji od sljedećih nuspojava

Neke nuspojave mogu se pojaviti da se obično ne treba liječničku pomoć. Ove nuspojave mogu otići tijekom liječenja kako vaše tijelo prilagođava na medicini. Također, svoj zdravstveni djelatnik može biti u mogućnosti da vam reći o načinima sprječavanja ili smanjivanja neke od ovih nuspojava. Provjerite sa svojim liječnikom ako bilo koji od sljedećih nuspojava i dalje ili su smetnja ili ako imate bilo kakvih pitanja o njima

Ostale nuspojave koje nisu navedene mogu se javiti i kod nekih pacijenata. Ako primijetite bilo kakve druge posljedice, provjerite sa svojim liječnikom.

aciklovir nuspojave

aciklovir

dostupnost Rx recept

Trudnoća Kategorija B Ne dokazano rizik kod ljudi

CSA Raspored N Ni pod kontrolom droga

Povijest Odobrenje povijest Kalendar droga na FDA

Herpes simplex aciklovir, Abreva, Zovirax krema, Zovirax mast, Blistex

Herpes simplex, supresija aciklovir, Valtrex, valaciklovir, lizin, Famvir, famciklovir

Hladna čireve aciklovir, Valtrex, valaciklovir, Famvir, famciklovir

Varicella-zoster aciklovir, Valtrex, valaciklovir, foscamet, Foscavir, GamaSTAN S / D