akne vodič – uzroci, simptomi i liječenje opcije

Što je?

Acne je čest stanje kože. To je uzrokovano upalom folikula i proizvođači nafte (lojnih žlijezda) kože .; folikula kose su maleni strukture koje rastu dlake na vlasištu. Lojne žlijezde proizvode sebum. Na područjima na kojima akne razvija, lojne žlijezde okružuju folikula. Kombinacija žlijezda lojnica i folikula je “masnih jedinica,” gdje akne prištići i ciste razvijati. Sebuma vlaži kosu i kožu. Svaka kosa gura se kroz površinu kože zajedno s sebum .; Akne se često počinje u pubertetu. To se događa kada lojne žlijezde u koži su više-stimulirane za proizvode sebum i kožnih stanica se neće prolijevati normalno. Ove ljepljive stanice blokirati folikula kože, stupičarenje sebum .; Blokirani, uljni folikul onda uzrokuje bakterija obično u folikule kose da se razmnože. To dovodi do upale, crvenila i prištića (pustule) .; U adolescenata, acne flare-up su vjerojatno povezani s prirodnim povećanje androgenih hormona tijekom adolescencije. Ove androgena stimuliraju žlijezde lojnice proizvesti višak sebum. Nasljedni faktori također doprinose problemu .; Ostali faktori koji mogu dovesti do akni uključuju; Uljne kozmetike; Vlažnost; Teška znojenje; Problemi s jajnicima ili nadbubrežne žlijezde; Lijekovi kao što su; litij; Steroidi, oba recept steroida i potencijalno štetne “body-building” steroidi

Simptomi

Akne može uzrokovati; Protiv bubuljica i mitesera (komedoni). Komedoni su proširene folikula napuni sebum. Blackheads su komedoni koji su doveli do površine kože. Izloženost zraku uzrokuje sebum da pocrne. Whiteheads su komedoni koji nisu progurala površini kože.

Dijagnoza

Vaš liječnik obično može dijagnosticirati akne na temelju jednostavnog fizičkog pregleda. On ili ona će tražiti acne komedoni, pustula, nodula i cista na lice, prsa, leđa, nadlaktica i ramena.

Koliko dugo to traje?

Acne flare-up može pojaviti u bilo koje vrijeme nakon puberteta. Oni su češći tijekom tinejdžerskih godina.

Kako spriječiti ovu zdravstveno stanje

Akne se ne može spriječiti.

Kako liječiti ovu zdravstveno stanje

Akne se mogu tretirati sa

Kada posjetiti liječnika

Nazovite svog liječnika ako ste vi ili vaše dijete ima acne koji nije pod kontrolom s over-the-counter pere ili gelova. Čak i male količine acne može biti neugodno i psihički bolan za mlade ljude. Acne može rezultirati ožiljcima.

Prognoza

Akne se gotovo uvijek mogu kontrolirati lijekovima. Međutim, rezultati se ne može vidjeti za nekoliko tjedana ili mjeseci. Većina tematska lijekova rad u roku od četiri do osam tjedana. Tretinoin svibanj pokazuju vrhunac rezultate za tri do šest mjeseci.