uganuti gležanj vodič – uzroci, simptomi i liječenje opcije

Što je?

Uganuti gležanj je protežu od suza ili u jednom ili više gležanj ligamenta. Gležanj ligamenti su malo elastične trake tkiva koje drže kosti gležnja na mjestu. Gležnjevi su osobito skloni se ipak radi zbog male veličine joint i sila koje djeluju pri hodanju, trčanje i skakanje, osobito ako je površina neravna .; Ovisno o težini ozljede, uganuti gležanj je klasificiran kao; Razred I – Gležanj je bolno, ali malo je šteta ligament i mali gubitak funkcije.

Simptomi

Simptomi istegnuća zgloba uključuju; Gležanj bol, osjetljivost i oteklina; Gležanj modrice ili razlika u boji; Problem kreće gležnja; Nemogućnost da se stavi punu težinu na gležanj

Dijagnoza

Profesionalni zdravstveni može posumnjati da imate uganuće gležnja na temelju povijesti svog ozljede i vaših trenutnih simptoma. Za potvrdu dijagnoze, on ili ona će ispitati vaš gležanj za

Koliko dugo to traje?

Koliko je vremena potrebno liječiti ovisi o težini uganuti. Grade I uganuća obično traje jedan do dva tjedna da se potpuno izliječiti. Grade II uganuća može potrajati i do šest tjedana. Grade III uganuća može trajati šest mjeseci ili dulje da u potpunosti izliječiti. U prosjeku, računati na dvostrukom do četiri tjedna ozdravljenja razdoblje za bilo kakve značajnije uganuti.

Kako spriječiti ovu zdravstveno stanje

Kako bi se smanjio rizik od spraining gležanj

Kako liječiti ovu zdravstveno stanje

Prvi tretman za uganuti gležanj je obično RICE (odmor, led, kompresija i nadmorska visina)

Kada posjetiti liječnika

Nabavite hitnu liječničku pomoć ako ste u mogućnosti staviti težinu na ozlijedio gležanj ili ako je ozlijeđeni gležanj, kako se čini očito deformira. Također vidjeti svog liječnika ako boli i oteklina nastaviti ili pogoršati.

Prognoza

Stupanj oporavka ovisi o ozbiljnosti uganuća i dobi i zdravstvenom stanju pacijenta. Većina ljudi potpuno oporavi od uganuća, posebno Grade I i II stupnja uganuća. Međutim, nakon što dođe do značajnog istegnuće, spoj može nikada biti jak kao što je bio prije ozljede. Uz odgovarajuće rehabilitacijske vježbe, neki od toga izgubili snagu i stabilnost može vratiti.